DANSK KUNSTNER MODTAGER NY PRIS PÅ 70.000 KR SOM GØR DET MULIGT AT UDSTILLE PÅ SCULPTURE BY THE SEA, BONDI, I AUSTRALIEN

‘Continuum 2021’, Naja Utzon Popov. Photo: Courtesy the artist.

DOWNLOAD IMAGES HERE

PRESSEMEDDELELSE Sydney, Australia – Det er os en stor glæde i Sculpture by the Sea i Australien og i Dansk Australsk New Zealandsk Venskabsforening i Danmark at tildele den danske kunstner Naja Utzon Popov den første “Dansk Australsk New Zealandsk Venskabsforenings Kunstnerpris” på 70.000 kr.

Formålet med denne nye kunstnerpris er at støtte danske kunstnere så de får mulighed for at udstille på Sculpture by the Sea i Bondi, og den er et led i bestræbelserne på at fremme de kulturelle bånd mellem Australien og Danmark.

Sculpture by the Sea, Bondi er verdens største gratis udendørs skulpturudstilling, som med mere end 100 skulpturer fra hele verden transformerer den fantastiske 2 km lange kyststrækning fra Tamarama til Bondi I Sydney i det antipodiske forår.

Utzon Popovs kunstværk med titlen ‘Continuum 2021’ vil komme til at hænge fra en af Bondis sandstensklipper i dette års udstilling fra 21. oktober til 7. november. Udstillingen er nummer 50 af sin art i Australien og Danmark*, med Aarhus Kommune som vært for udstillingen 4 gange.

Takket være Dansk Australsk New Zealandsk Venskabsforening (Venskabs­foreningen) og andre af Sculpture by the Seas private donorer, er Naja Uton Popov den første af 10 danske kunstnere, der modtager kunstnerprisen, som hvert år det næste årti vil blive uddelt til en ny kunstner. Med erhvervelsen af prisen vil Utzon Popov som barnebarn af Jørn Utzon fortsætte familiens stærke kulturelle bånd til Australien.

Den danske kunstnerpris er blevet til i anerkendelse af det langvarige forhold mellem Sculpture by the Sea og Danmark. Kort efter at Kronprins Fredrik og Kronprinsesse Mary mødte hinanden ved de Olympiske Lege i Sydney i 2000, besøgte de Sculture by the Sea i Bondi. Det inspirerede dem til at foreslå Aahus By at tage udstillingskonceptet til sig, og da denne ide blev til virkelighed, blev de protektorer for de fire Sculpture by the Sea-udstillinger i byen i 2009, 2011, 2013 og 2015.

Direktør David Handley, grundlægger af Sculpture by the Sea, udtaler: ”På same måde som danskerne oplevede kunstnere fra hele verden udstille på Sculpture by the Sea i Aarhus, har Australiere oplevet værker af danske kunstnere på udstillingerne langs “the costal walk” i Sydney og på stranden i Cottesloe ved Perth. Den nye pris styrker den særlige relation mellem Danmark og Australien i regi af Sculpture by the Sea ved at tilbyde plads på den internationale udstilling for 10 danske kunstnere over en 10-årig periode. At det er Jørn Utzons barnebarn Naja, der er den første modtager, er med til at gøre tildelingen noget helt særligt, idet vi nærmer os fejringen af Operahusets 50 års jubilæum i 2023.”

“Jeg vil rette særlig en tak til Hanne Bache og hendes kolleger I Dansk Australsk New Zealandsk Venskabsforening for deres mangeårige støtte til danske kunstnere i Sculpture by the Sea siden den fantastiske første Aarhus-udstilling for 12 år siden. Den nyoprettede pris vil sikre fortsat  kunstnerstøtte fra foreningen i endnu 10 år.”

Hanne Bache, formand for Dansk australsk New Zealandsk Venskabsforening udtaler: “Som formand for Dansk Australsk New Zelandsk Venskabsforening retter jeg en varm tak til direktør David Handley for at inddrage foreningen i et stort og fascinerende kulturelt projekt i Australien, der bl.a. omfatter en årlig kunstnerpris. Vores forening blev grundlagt i 1969 i Holstebro med det formål at styrke båndene mellem venskabslandene. Vi har bl.a. givet vores medlemmer rejserådgivning, uddelt legater til studerende og forskere, støttet et uddannelsesprojekt ved Sydney Operahus og en række australske kulturbegivenheder i Danmark. Vores mest betydelige enkeltstående sponsorat var i forbindelse med Sculpture by the Sea, som kom til Aarhus i 2009 på initiativ af Kronprinseparret, og som blev modtaget med entusiasme af flere hundredestusinde besøgende. I 2021 blev det besluttet at donere et substantielt beløb til et projekt i Australien med henblik på at styrke de kulturelle bånd mellem venskabslandene. Kunstnerprisen er en vigtig del af dette projekt, og vi er både begejstrede og meget stolte over, at Naja Utzon Popov er den første til at modtage prisen. Vi ønsker hende hjerteligt tillykke”

Naja Utzon Popov, udtaler: “Jeg har fulgt Sculpture by the Sea udstillingerne i mange år og altid beundret de tidligere udvalgte kunstneres arbejde og det høje kvalitetsniveau. Det, at jeg ikke kun er udvalgt til at deltage i Sculpture by the Sea 2021, men også er blevet tildelt den Danske Kunstnerpris er en virkelig stor ære. Jeg er dybt taknemmelig over at arrangørerne og Dansk Australsk New Zealandsk Venskabsforening har valgt mit arbejde og gjort hele deltagelsesprocessen betydeligt lettere, på trods af den store afstand. Jeg glæder mig meget til at vise min skulptur for første gang i Sydney, og ved at jeg vil være i det bedste selskab med de andre udvalgte kunstnere.”

Ud over denne betydelige nye kunstnerpris har Venskabsforeningen givet en gave til et andet stort kulturelt projekt, hvilket vil blive annonceret i løbet af de kommende måneder.

Sculpture by the Sea begyndte i Bondi i 1997 som en en-dagsudstilling med udelukkende frivillig arbejdskraft. Der var 64 udstillende kunstnere og 25.000 besøgende. Siden da er udstillingen vokset og er nu verdens største årlige skulpturudstilling med utallige velrenommerede  internationale kunstnere og har omkring 450.000 besøgende over 3 uger.

 

Hanne Bach and Naja Utzon Popov are available for interviews.

For yderligere information om Sculpture by the Sea kontakt venligst:

Harriet Dixon-Smith, NIXCo | T: +61 403 857 328 | E: [email protected]

Rosie Braye, NIXCo | T: +61 407 933 544 | E: [email protected]

 

*Note til redaktøren – Sculpture by the Sea, Bondi 2021 markerer Sculpture by the Sea nummer 50 på verdensplan og inkluderer: 24 udstillingr på Bondi I Sydney fra 1997-2021; 17 udstillinger I Cottesloe Beach, Perth WA fra 2005-2021, 4 i Aarhus 2009, 2011, 2013 og 2015 og 4 olympiske kunst festivaler forskellige steder i Australien 1998 (i Noosa, på den tasmanske halvø, Darwin og Albany. På den tasmanske havlø var der en udstilling igen i 2001.